sâmbătă, 2 aprilie 2022

Ce spun oamenii de știință

 

Sănătatea adolescenților

8 sfaturi pentru sănătatea în copilărie și adolescență

 

Copilăria și adolescența sunt printre cele mai importante etape ale vieții oricărei persoane. Și deși acest lucru nu este probabil o noutate pentru tine, merită să parcurgi acest material. Volumul de creștere și dezvoltare pe care îl experimentează corpul în acesastă perioadă de timp este uluitor. Cu alte cuvinte, corpul trece prin transformări semnificative în timpul copilăriei și adolescenței.


În timpul copilăriei și adolescenței, corpul este în continuă schimbare. Schimbările vin atât de rapid încât poate fi dificil să monitorizezi sănătatea copilului tău – atât fizic, cât și mental. Fie că ești un părinte care caută sfaturi despre sănătatea copilului tău fie că ești un adolescent care dorește să citească despre schimbările din corpul său, ai ajuns la locul potrivit! La urma urmei, ce loc mai bun pentru a începe decât elementele de bază?

Îți prezentăm mai jos unii dintre cei mai importanți (și interesanți) factori despre sănătatea copilăriei și a adolescenței.

 

1. Un metabolism rapid nu înseamnă că poți uita de o alimentație corectă:

Adulții se plâng adesea că metabolismul încetinește odată cu vârsta. Adică, pe măsură îmbătrânește, organismul devine mai puțin rapid și mai puțin eficient în a descompune alimentele și a le transforma în energie. Așadar, în timp ce copiii și adolescenții pot – și o fac adesea – să mănânce patru boluri de paste fără consecințe imediate, aceeași cantitate de mâncare ar putea avea efecte de durată asupra unui adult (și asupra taliei sale).

Acest fapt îi face pe mulți să creadă că copiii, în special adolescenții, pot mânca aproape orice, menținându-și sănătatea. Din păcate, acest lucru nu este tocmai adevărat. Copiii și adolescenții pot mânca multă mâncare, dar asta pentru că organismul crește mult. Asta înseamnă că necesită multă energie. Și pentru a-i oferi energia de care are nevoie, o alimentație bună este cheia.

 

Elementele de bază ale unei bune nutriții rămân aceleași de la copilărie până la vârsta adultă: ar trebui să te străduiești să mănânci o dietă bine echilibrată, care să includă multe fructe și legume proaspete, cereale integrale, grăsimi pe bază de plante și proteine ușoare.

 

2. Adolescenții și copiii ar trebui să evite băuturile pentru adulți – și nu doar alcoolul:

Este de la sine înțeles, copiii și adolescenții nu ar trebui să bea alcool. În timp ce creierul este încă în curs de dezvoltare, consumul de alcool poate avea consecințe negative de durată. Acestea fiind spuse, băuturile alcoolice nu sunt singurele băuturi care trebuie ținute departe de adolescenți.

Începând cu 2014, CDC a raportat că 73% dintre copii consumă zilnic cofeină. În timp ce copiii sub 12 ani ar trebui să evite consumul total de cofeină, adolescenții pot bea cantități mici de cofeină fără a le afecta sănătatea. Iată unde este problema: cantitatea de cofeină pe care adolescenții o consumă depinde de ceea ce beau. Băuturile energizante sunt populare printre adolescenți, consumând astfel cantități mari de cofeină..


Adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani li se recomandă să nu consume mai mult de 100 de miligrame (mg) de cofeină în fiecare zi - aproximativ o ceașcă tare de cafea. Unele băuturi energizante conțin o cantitate triplă de cofeină într-o doză. Și mulți adolescenți beau mai multe băuturi energizante pe zi. Nu trebuie să fii bun la matematică pentru a ști că este cu mult peste limita recomandată.

Deci, de ce contează asta? Copiii și adolescenții sunt fizic mai mici decât adulții, așa că simt efectele cofeinei mult mai puternic decât, să zicem, majoritatea oamenilor care lucrează la birou. În plus, creierul adolescenților încă se dezvoltă și se maturizează. De asemenea, cofeina poate perturba ciclurile de somn ale adolescenților, iar somnul este un factor crucial pentru dezvoltarea creierului. În cazuri extreme, consumul excesiv de cofeină poate chiar să pună în pericol inimile adolescenților.


3. Somnul este un aspect vital al sănătății și bunăstării adolescenților:

Întreabă pe aproape oricine cât de mult ar trebui să dormi și probabil că îți vor da același răspuns: opt ore. Și în timp ce opt ore este un ghid bun pentru adulți, cantitatea de somn recomandată pentru adolescenții sănătoși este între opt și 10 ore.


Între cerințele de la școală, muncă, prietenii și alte relații, poate fi greu pentru adolescenți să acorde prioritate somnului. Dar iată de ce este recomandat să o facă: somnul joacă un rol important în aproape toate procesele și funcțiile neurologice - memorie, evaluarea riscurilor, procesarea inputului senzorial. În plus, în adolescență creierul tău încă se dezvoltă și face conexiuni neuronale. Este crucial să dormi suficient pentru a permite realizarea acestor conexiuni.

 

4. Crema de protecție solară nu este o glumă:

Deși par nesemnificative arsurile solare în această perioadă, ele pot avea un impact de durată asupra sănătății tale. Expunerea excesivă la soare – fie că este vorba de arsuri solare frecvente, arsuri solare extreme sau chiar prea multă bronzare – poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Aceasta înseamnă o apariție timpurie a ridurilor și, în unele cazuri, un risc crescut de probleme ale pielii.

Acest lucru nu înseamnă să nu te expui la soare. Poți în continuare să mergi la plajă, la piscină sau să faci o plimbare lungă într-o zi însorită - trebuie doar să porți protecție solară. Și nu orice protecție solară. Cu cât ratingul SPF este mai mare, cu atât mai bine.


Ca orientare, 15 SPF este potrivit pentru purtarea zilnică, dar pentru perioade lungi de expunere la soare, ar trebui să urmărești să porți protecție solară cu SPF 30 sau mai mare. Și nu uita să aplici la fiecare două ore, după cum este necesar!

 

5. Ai grijă de urechile tale:

Sănătatea urechii poate părea un subiect ciudat despre care să vorbim, dar nu este o glumă. Și este unul dintre aspectele cele mai frecvent neglijate ale sănătății adolescenților. Odată cu proliferarea smartphone-urilor, a căștilor, a playerelor mp3 și a altor gadgeturi la prețuri accesibile, practic toată lumea poate asculta muzică oriunde.

Acesta nu este neapărat un lucru rău. Dar iată care este problema: adolescenții și copiii (și chiar adulții) adesea nu înțeleg riscurile ascultării muzicii puternice pentru perioade prelungite de timp. Și, drept urmare, mulți adolescenți ascultă muzică la volum periculos de ridicat. Muzica tare prin căști va deteriora celulele din cohlee, crescând riscul de pierdere a auzului și tinitus (țiuit în urechi). Așa că ai grijă de urechile tale cât timp ești tânăr - în viitor vei fi recunoscător!

 

6. Adolescenții ar trebui să facă sport în mod regulat:

Când vine vorba de sănătatea adulților, exercițiul fizic constant este unul dintre aspectele cele mai des citate pentru un stil de viață sănătos. În mod similar, exercițiile fizice sunt un element vital al sănătății adolescenților.

Probabil ai întâlnit o varietate de sugestii pentru cât de mult exerciții ar trebui să facă adolescenții: 30 de minute pe zi, 30 de minute de șase ori pe săptămână, 60 de minute de trei ori pe săptămână - ai înțeles ideea. Dacă faci o medie a acestor diverse sugestii, iată concluzia: adolescenții ar trebui să facă undeva între 180 și 210 de minute de exerciții în fiecare săptămână. Acest lucru ar putea fi înnot, ciclism, mers la cursuri de dans, plimbarea câinelui - nu contează. Ceea ce contează este că îți accelerează ritmul cardiac.


În timp ce exercițiile fizice regulate te va ajuta să îți menții corpul sănătos, beneficiile nu sunt doar de natură fizică. Exercițiile fizice regulate îi pot ajuta pe adolescenți să-și regleze starea de spirit, să atenueze stresul și să doarmă mai bine. Toate acestea sunt aspecte importante ale sănătății adolescenților.

 

7. Sănătatea dentară este și ea importantă:

În adolescență, este ușor să te simți invincibil. Corpul tău își vindecă mai ușor majoritatea rănilor, iar creierul tău nu și-a dezvoltat pe deplin abilitățile de evaluare a riscurilor. Această combinație îi poate determina pe adolescenți să ia niște decizii neplăcute. Poate fi greu să vezi imaginea de ansamblu.

Când vine vorba de sănătatea dentară, totuși, totul ține de imaginea de ansamblu. Odată ce îți cad dinții de lapte, ai unii care să dureze tot restul vieții, așa că este important să ai grijă de ei. Întrebați adulții ce și-ar dori să fi făcut diferit în adolescență și la douăzeci de ani și mulți vor da același răspuns: și-ar fi dorit să fi avut mai multă grijă de dinții lor.

Sănătatea dentară nu trebuie să fie complicată, dar necesită consecvență. Asigurați-te că îi periezi și că folosești ața dentară cel puțin în fiecare seară și îți vei menține sănătatea orală înfloritoare pentru următorii ani.

 

8. Niciodată nu este prea devreme pentru a acorda prioritate sănătății mintale:

Una dintre cele mai comune concepții greșite despre sănătatea mintală este că numai adulții suferă de acest tip de probleme. În timp ce vârsta adultă timpurie este o perioadă foarte comună în care apar multe provocări de sănătate mintală, oricine, indiferent de vârstă, poate experimenta schimbări în sănătatea mintală. De fapt, unul din aproximativ cinci adolesceți are o tulburare de sănătate mintală diagnosticată.

Deci, ce înseamnă asta pentru tine? Indiferent dacă întâmpini sau nu provocări de sănătate mintală, niciodată nu este prea devreme să acorzi prioritate sănătății mintale. Pentru adolescenți, acest lucru ar putea însemna să ia o pauză de la rețelele sociale, să consulte un terapeut și, în unele cazuri, să ia medicamentele / suplimentele prescrise de persoana calificată să facă acest lucru.

 

Totul este să găsești ceea ce funcționează pentru tine și să nu aștepți până la vârsta adultă pentru a rezolva orice problemă.

Niciun comentariu: