miercuri, 30 martie 2022

Ce spun oamenii de știință

 

Impactul îmbătrânirii asupra funcției  imune

Corpul tău este o mașină complexă, foarte solicitată. Funcționează cel mai bine atunci când toate sistemele și mecanismele interne funcționează corespunzător  pentru a menține corpul să funcționeze la apogeu, de la piele și structura scheletică până la sistemul cardiovascular și nervos central. Dar, ca orice mașină, procesul natural de îmbătrânire al corpului tău va începe să afecteze multe dintre aceste sisteme.

 


Ca apărare naturală a corpului tău, nu există un sistem care să-ți afecteze întregul organism prin declin natural mai mult decât un sistem imunitar îmbătrânit. În timp, sistemul tău imunitar se deteriorează în mod natural printr-un proces numit imunosenescență. Deși este definit ca impactul vârstei asupra funcției imunitare, este un proces care, la fel ca sistemul tău imunitar, este determinat de funcționarea – sau lipsa acestuia – a multor părți mai mici.

 

Pentru a înțelege ce se întâmplă cu sănătatea imunitară pe măsură ce îmbătrânești, ar putea fi important să ai o vedere de ansamblu asupra sistemului tău imunitar.

 

Imunitatea înnăscută vs adaptativă


Sistemul tău imunitar este format din celule albe din sânge, țesuturi și organe care combină forțele pentru a apăra organismul împotriva factorilor de stres interni și externi. Răspunsul general al sistemului imunitar este adesea împărțit în două părți: imunitatea înnăscută și imunitatea adaptivă.

 

Sistemul imunitar înnăscut (sau sistemul imunitar nespecific) este exact ceea ce ai crede că se bazează pe nume - asta este ceea ce ai de când te-ai născut. Imunitatea ta înnăscută este dezvoltată cu ajutorul părinților tăi și transmisă genetic descendenților tăi. Este alcătuit din bariere fizice și chimice ale imunității, cum ar fi reflexul de tuse, pielea, membranele mucoase și acidul din stomac.

 

Sistemul tău imunitar înnăscut nu este la fel de puternic ca alte părți ale sistemului tău general, dar este prima ta linie de apărare și atacă rapid orice substanță străină, numite antigene. Orice antigen care trece prin aceste apărări acționează împotriva imunității tale adaptive.

 

Imunitatea ta adaptativă este individuală pentru tine și se schimbă continuu. Pe măsură ce ești expus la diferite antigene de-a lungul vieții, sistemul tău imunitar construiește și cataloghează o apărare împotriva acelor antigene particulare. Când corpul tău este bombardat, limfocitele B și T (celulele B și T) sunt eliberate din glanda timusului. Celulele B produc anticorpi, iar celulele T atacă direct antigenele. Împreună, aceste celule albe din sânge lucrează pentru a îți proteja corpul împotriva vătămărilor, inclusiv a amenințărilor cauzate de viruși și infecții, și își amintesc cum să lupte cu ceea ce ați fost deja expus.

 

Imunitatea și vârsta

Pe măsură ce îmbătrânești în mod natural, există câteva lucruri care se întâmplă în corpul tău pe măsură ce are loc imunosenescența. Timusul tău, care are cea mai mare dimensiune în timpul pubertății, se micșorează, limitând producția de celule T. Numărul de celule T pe care le ai nu scade pe măsură ce îmbătrânești, dar scade funcția lor. Deoarece aceste celule fac parte din echipa însărcinată cu atacarea directă a antigenelor, riscul de a te îmbolnăvi crește. Încă își amintesc cum să lupte cu ceea ce au văzut în trecut, dar ai nevoie de altele noi pentru a lupta împotriva noilor expuneri – sau chiar de tipurile mutante la care corpul tău s-a adaptat deja, cum ar fi o nouă tulpină de gripă.

 


Nu numai că sunt create mai puține celule noi, dar sunt și mai lente în a reacționa la noile amenințări. În consecință, organismul are nevoie de mai mult timp ca să-și dea seama de un plan de atac pentru a face față amenințărilor odată ce acestea sunt detectate. Acesta este motivul pentru care infecțiile și bolile sunt mai frecvente și mai severe pe măsură ce îmbătrânești decât erau când tu și sistemul tău imunitar erați tineri.

 

Dar nu doar imunitatea adaptativă încetinește. În mod similar, sistemul înnăscut este mai lent în a răspunde și a reacționa la problemele interne și externe din prima linie. Luați, de exemplu, o tăietură la nivel de suprafață. Când ești tânăr, celulele albe din sânge se desfășoară rapid pentru a coagula, a forma crusta și a remodela pielea. Dar, pe măsură ce îmbătrânești, acest proces încetinește în mod natural, lăsându-i pe unii oameni predispuși la inflamații și infecții - doi dintre principalii factori ai unui sistem imunitar slăbit.

 

Susține un sistem imunitar îmbătrânit

 

 Deși un sistem imunitar încetinit este o parte naturală a îmbătrânirii, aceasta nu înseamnă că deteriorarea este inevitabilă. De fapt, în funcție de anumiți factori, corpul tău poate fi biologic mai tânăr decât vârsta ta calendaristică.

 

În timp ce vârsta ta cronologică este măsurată prin numărarea anilor de la naștere, vârsta biologică - sau modul în care îmbătrânești - este o măsură a sănătății tale generale atunci când sunt luați în calcul factori precum stilul de viață, dieta, riscul genetic de a dezvolta boli legate de vârstă și nu numai. Acesta este motivul pentru care două persoane născute în aceeași zi pot părea că îmbătrânesc diferit.

 

Există anumite aspecte pe care nu le poți controla, despre modul în care îmbătrânirea îți poate afecta în mod natural sistemul imunitar din cauza factorilor genetici, dar poți adăuga (sau elimina) câteva obiceiuri cheie ale stilului de viață pentru a susține întregul sistem al corpului.

 

Consumă o dietă bine echilibrată

O dietă plină de fructe și legume proaspete, cereale integrale, grăsimi sănătoase și carne slabă îți poate ajuta sistemul imunitar să funcționeze la parametrii înalți. O varietate de fructe, legume și cereale integrale oferă, de asemenea, fibrele alimentare necesare pentru a susține un tract gastrointestinal sănătos. Acest lucru este deosebit de important în stabilirea unui răspuns imun puternic la factorii de stres externi. Acest lucru se datorează faptului că este direct afectat de agenți patogeni și de orice se transmite prin alimente. S-a demonstrat că multe dintre alimentele cele mai strâns asociate cu dieta mediteraneană ajută la menținerea sistemului imunitar.

 

Dormi suficient

Lipsa unui somn adecvat înseamnă că organismul tău nu produce atât de multe proteine ​​care vizează infecțiile și inflamațiile care ajută la întărirea și restabilirea răspunsurilor imune.

 


Exercițiile

A fi constant activ este una dintre cele mai bune modalități de a-ți ajuta sănătatea generală. Se recomandă adulților să efectueze aproximativ 150 de minute combinate de exerciții moderate în fiecare săptămână. Acest lucru este suficient pentru a ajuta fluxul de sânge și pentru a ajuta celulele imune să migreze în tot corpul.

 




Practică o bună igienă

Una dintre cele mai ușoare moduri prin care îți poți ajuta corpul să lupte împotriva stresorilor externi este să practici obiceiuri adecvate de igienă. Spălarea corectă a mâinilor și alte obiceiuri de curățenie ajută la limitarea expunerii la microbii care îți pot testa imunitatea.

 


Stres

Stresul necontrolat îți poate afecta greutatea, somnul și bunăstarea generală și, de asemenea, poate pune o presiune suplimentară asupra sistemului imunitar. Dezvoltarea unor tehnici simple de gestionare a stresului te poate ajuta să te îndepărtezi pentru moment de situațiile stresante și să te resetezi.

 


Nu Fuma

Fumatul ucide anticorpii și antioxidanții din sânge. Îți inflamează plămânii, determinând deturnarea celulelor de la alte utilizări.

 


Bea alcool cu ​​ moderație

Consumul excesiv de alcool scade capacitatea celulelor albe din sânge de a ucide antigenele și de a lupta împotriva infecțiilor.

 


Concluzia este că un sistem imunitar sănătos și un stil de viață general sănătos merg mână în mână. Pregătirea pentru impactul vârstei asupra funcției imune este un efort al întregului corp, iar menținerea acestuia necesită o abordare holistică.

 


Niciun comentariu: