Lectinele - pro sau contra?
Lectinele,
sau hemaglutininele, sunt un „antinutrient” care a primit multă atenție
datorită mass-mediei populare și cărților de diete la modă care citează
lectinele drept o cauză majoră a obezității, inflamației cronice și bolilor
autoimune. Se găsesc în toate
plantele, dar leguminoasele crude (fasole, linte, mazăre, soia, arahide) și
cerealele integrale precum grâul conțin cele mai mari cantități de lectine.
Există adevăr în spatele acestor afirmații?
Lectinele sunt definite ca proteine care
se leagă de carbohidrați. Aceleași caracteristici pe care le folosesc lectinele
pentru a apăra plantele din natură pot cauza probleme în timpul digestiei
umane. Ele rezistă la descompunerea în intestin și sunt stabile în medii acide,
caracteristici care protejează plantele care conțin lectină din natură.
Este important de reținut că consumul de
alimente cu o cantitate mare de lectine active este rar. Un motiv este că
lectinele sunt cele mai puternice în starea lor crudă, iar alimentele care le
conțin nu sunt de obicei consumate crude. Gătitul, în special cu metode umede
cu căldură ridicată, cum ar fi fierberea sau tocănirea, sau înmuierea în apă
timp de câteva ore, poate inactiva majoritatea lectinelor. Lectinele sunt solubile în apă și se găsesc de
obicei pe suprafața exterioară a unui aliment, astfel încât expunerea la apă le
elimină.
Organismul poate produce enzime în timpul digestiei care degradează unele lectine. Alte procese care dezactivează compușii cum sunt încolțirea boabelor și a fasolei și îndepărtarea mecanică a cojii exterioare a boabelor de fasole și a boabelor de grâu care conțin cele mai multe lectine.
Există diferite tipuri de lectine în diferite alimente, iar reacțiile pe care oamenii le au la acestea variază foarte mult. Este posibil ca o persoană care are o sensibilitate digestivă subiacentă, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, să aibă mai multe șanse să experimenteze simptome negative în urma consumului de lectine și alți antinutrienți. Deoarece simptomele raportate ale sensibilității la lectină sunt recunoscute cu disconfort fizic, o soluție rezonabilă poate fi să mănânci mai puțin sau mai puțin des alimentele care provoacă probleme digestive.
Beneficiile alimentelor care conțin
lectină
Lectinele pot acționa ca un antioxidant, care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. De asemenea, încetinesc digestia și absorbția carbohidraților, ceea ce poate preveni creșterea bruscă a zahărului din sânge și a nivelurilor ridicate de insulină. Cercetările timpurii urmăresc, de asemenea, utilizarea unor cantități mici netoxice de anumite lectine pentru a ajuta la stimularea creșterii celulelor intestinale la pacienții care nu pot mânca pentru perioade lungi de timp și în tratamentele anticancer din cauza capacității lectinelor de a provoca moartea celulelor canceroase.
În multe studii populaționale mari, alimentele care conțin lectină precum leguminoasele, cerealele integrale și nucile sunt asociate cu rate mai scăzute de boli cardiovasculare, pierdere în greutate și diabet de tip 2. Aceste alimente sunt surse bogate de vitamine B, proteine, fibre și minerale și grăsimi sănătoase.
Astfel, beneficiile pentru sănătate în urma consumului acestor leguminoase,
sunt mai semnificative decât lipsa lor din alimentație.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu