joi, 14 aprilie 2022

Ce spun oamenii de știință

 

Vitamina K poate fi utilă

pentru persoanele cu risc de demență




Noile cercetări la șobolani evidențiază beneficiile cognitive ale vitaminei K, care poate fi găsită în verdețurile cu frunze.

Demența este o afecțiune care impactează funcționarea cognitivă.

Simptomele pot include pierderea memoriei și a capacității de a funcționa într-un mod care poate interfera cu calitatea vieții.

Într-un nou studiu pe rozătoare, oamenii de știință au studiat modul în care vitamina K poate afecta abilitățile cognitive ale șobolanilor mai în vârstă.

Cercetătorii au aflat că vitamina are potențialul de a îmbunătăți abilitățile cognitive.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, riscul de a dezvolta demență crește. Demența este termenul dat unui grup de boli, dintre care cea mai frecventă este boala Alzheimer, care afectează milioane de oameni.



În prezent, nu există un remediu pentru demență; cu toate acestea, sunt disponibile unele medicamente care pot ajuta cu simptomele. În plus, cercetătorii continuă să caute modalități fie de a reduce severitatea simptomelor, fie de a preveni progresarea bolii la fel de rapid.

Un nou studiu de la Universitatea AlMaarefa din Arabia Saudită indică faptul că vitamina K poate ajuta la protejarea împotriva „deteriorării cognitive”. Noul studiu, care a fost prezentat la întâlnirea de biologie experimentală din 5 aprilie 2022, a testat administrarea unui supliment de vitamina K la șobolani.

 

O privire asupra demenței

Potrivit Asociației Alzheimer, demența „este un termen general pentru pierderea memoriei, a limbajului, a abilităților de rezolvare a problemelor și a altor abilități de gândire care sunt suficient de severe pentru a interfera cu viața de zi cu zi”.

Se crede că boala Alzheimer este rezultatul acumulării de proteine ​​anormale în creier, numite plăci de amiloid. Acestea pot opri celulele creierului să semnaleze la fel de bine ca înainte și le pot deteriora.

 Există și alte tipuri de demență, iar demența vasculară este considerată a fi cauzată de fluxul sanguin redus către creier, care poate deteriora și celulele creierului.

Conform celor mai recente date de la Asociația Alzheimer, persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste au cel mai mare risc de a dezvolta demența Alzheimer. Asociația raportează că 6,5 milioane de oameni au în prezent această formă specifică de demență în Statele Unite.

Unele semne și simptome ale demenței enumerate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) includ:

  • ·        uitarea numelui celor dragi
  • ·        schimbări de dispoziție
  • ·        incapacitatea de a-și aminti vechile amintiri
  • ·        dificultăți în a îndeplini sarcinile
  • ·        dificultăți în comunicare

Deși nu există un remediu pentru demență, există unele medicamente și terapii care pot ajuta în privința simptomelor, cum ar fi donepezil, galantamina și rivastigmină.

 

Informații despre vitamina K

Este important să luați multe tipuri diferite de vitamine și minerale pentru a menține sănătatea. O vitamina care joacă un rol atât în ​​sănătatea creierului, cât și a oaselor este vitamina K, care se găsește adesea în legumele cu frunze verzi.

Profesorul Mohamed El-Sherbiny, autorul principal al studiului, a vorbit cu Medical News Today și a explicat de ce vitamina K este importantă.

„Procesul de îmbătrânire este asociat cu deteriorarea funcțiilor creierului”, a spus prof. El-Sherbiny. „Vitamina K este o vitamină naturală solubilă în grăsimi... protejează creierul de dezvoltarea bolii Alzheimer.”

Prof. El-Sherbiny este profesor de anatomie la Universitatea AlMaarefa.

Ibrahim M. El-Sherbiny

 „Există o cantitate zilnică recomandată pentru vitamina K, care variază în funcție de vârstă”, a continuat prof. El-Sherbiny.

„Consumarea unor cantități adecvate de legume și fructe este satisfăcătoare pentru a menține nivelurile normale de vitamina K. Cu toate acestea, sunt disponibile și suplimente pentru a înlocui sursele naturale în caz de incapacitate de a le consuma.”

 

Studiu vitamina K/demență

Deoarece vitamina K poate afecta funcționarea creierului, cercetătorii din acest studiu au vrut să vadă cum afectează funcționarea cognitivă la șobolani.

Cercetătorii au efectuat un studiu de 17 luni pe șobolani. Un grup a primit un supliment de vitamina K, iar celălalt nu.

Cercetătorii au administrat Menaquinone-7 (MK-7), despre care autorii notează că „este o formă majoră de vitamina K2”.

Șobolanii au trecut printr-o serie de teste de funcționare cognitivă pe parcursul studiului. Potrivit autorilor, ei au testat „pentru a evalua nivelul cognitiv, comportamentul anxios și depresiv”.

Până la sfârșitul studiului, șobolanii care au primit suplimente de vitamina K au avut niveluri reduse de tulburări cognitive, depresie și anxietate. În plus, autorii notează că acești șobolani au experimentat „memorie spațială și capacitate de învățare îmbunătățite”.

„Vitamina K2 a demonstrat un impact foarte promițător în împiedicarea schimbărilor comportamentale, funcționale, biochimice și histopatologice legate de îmbătrânire în creierul îmbătrânit senil”, spune prof. El-Sherbiny.

Prof. El-Sherbiny a declarat că acest studiu arată cât de importantă este monitorizarea nivelului de vitamina K la persoanele cu risc de demență.

„Cele mai importante implicații sunt acordarea atenției vitaminei K la populația în vârstă și relația acesteia cu Alzheimer și alte boli neurologice legate de vârstă.”

Niciun comentariu: