miercuri, 27 aprilie 2022

Știință vs. experiență holistă

 

Să nu polarizăm în tabăra științifică și în tabăra anti-știință:

susțin tabăra fără tabere

Lissa Rankin, MD

Uneori ne îmbolnăvim, iar medicina convențională ne poate vindeca. Și mulțumesc lui Dumnezeu pentru acele leacuri și pentru medicii care le eliberează. Am fost odată unul dintre acei doctori și m-am simțit atât de satisfăcător când unul dintre acele cure medicale putea ușura suferința cuiva aflat în dificultate. Dar dacă practici medicina suficient de mult, ajungi să tratezi o mulțime de pacienți, dar medicina convențională pur și simplu nu știe cum să trateze în mod adecvat. Sigur, putem ține la distanță unele boli cu medicamente zilnice sau putem interveni chirurgical pentru a îmbunătăți simptomele care pot reveni. Dar există și milioane de oameni cu boli misterioase, care nu primesc un diagnostic și nu răspund la niciunul dintre tratamentele noastre, deseori înrăutățindu-se în loc să se îmbunătățească.

 

Medicii tind să își ia mâinile de pe acești oameni, deoarece nu le place să se simtă neputincioși, inutili, ineficienti sau că greșesc. Se tinde să se activeze toate rănile de bază din copilărie ce pot acționa acele răni asupra pacienților, mai degrabă decât să se exprime empatia, compasiunea și îngrijirea care îi ajută pe pacienții suferinzi să se vindece. Acesta este motivul pentru care am început Institutul de Medicină a Sănătății Întregii în urmă cu opt ani, pentru a ajuta medicii și alți furnizori de asistență medicală să se vindece singuri - și astfel încât aceștia să poată învăța instrumente de vindecare de ultimă oră pentru a ajuta pacienții unde medicina convențională nu a reușit să-i vindece.

 

        Am cercetat globul după orice formă de medicamente din lume care i-ar putea ajuta pe cei pe care medicina convențională și medicina alternativă nu a reușit să-i vindece. Și am găsit câteva pietre prețioase adevărate acolo, instrumente de vindecare pe care le-am adunat pentru a le preda pacienților aflați în nevoie și celor care își dedică viața pentru a-i trata, în cazul în care ar putea aduce o oarecare alinare din suferința pe care o îndură atât de mulți oameni.

Nu desconsider tratamentele medicinei convenționale care pot salva vieți. Fie că sunteți cineva care tinde să urmeze religios ordinele medicului dumneavoastră sau cineva care evită doctorii cu orice preț, vă rugăm să rezistați tendinței de a vă ghida după sintagma totul sau nimic. Gândirea totul sau nimic tinde să fie un simptom de traumă rezultat din traume de dezvoltare – și este un simptom tratabil, unul pe care îl discut pe larg în Medicina Sacră. Gândirea „totul sau nimic” te-ar putea costa sănătatea sau chiar viața. Ori de câte ori întrebările se îndreaptă în direcția unor fenomene pe care oamenii de știință nu le pot explica sau înțelege, oamenii tind să se împartă în două tabere polarizate - tabăra rațională, sceptică, paranormală de dezmințire a tuturor lucrurilor, tabăra de oameni de știință materialist și gung ho "woo woo", „știința nu poate ține pasul cu noi” tabără de spiritualitate și antiștiință New Age.

Există actori buni și răi în știință și există actori buni și răi în cercurile spirituale, medicina alternativă, șamanismul indigen și vindecarea energetică. Există miracole de ambele părți și există încălcări etice traumatizante și corupție de ambele părți. Medicina convențională poate face minuni medicale. Vindecarea naturală este minunată, dar era și natural să mori la patruzeci de ani și să ai o rată uriașă a mortalității infantile până relativ recent în istoria omenirii. Am fi înțelepți să nu idealizăm și nici să nu demonizăm pe nimeni de o parte și de alta a acestei diviziuni. Există daruri și poveri de ambele părți, motiv pentru care, dacă ne dorim cu adevărat o sănătate optimă, s-ar putea să trebuiască să mergem înainte și înapoi între cele două tabere pentru a degusta medicamentele potrivite la momentul potrivit și pentru a le împleti într-un mod foarte personalizat.

În ambele tabere, sunt oameni cu integritate și oameni fără ea, pentru că, în cele din urmă, ne place sau nu, suntem cu toții oameni, chiar și medicii, chiar și guruurile, chiar și oamenii care pot vindeca cancerul cu ajutorul mâinilor. Iar oamenii sunt creaturi tribale traumatizate, vulnerabile, care fac lucruri geniale și creative și fac tot posibilul pentru a se distruge reciproc.

A glorifica pe cineva sau a anula categoric pe oricine drept monstru nu te va ajuta dacă scopul tău este să fii sănătos.

 


În calitate de fost profesor New Age devenit om de știință, Karla McLaren scrie despre încercarea ei de a găsi o cale de mijloc echilibrată pentru a valida învățăturile New Age din punct de vedere științific: „Permiteți-mi să vă spun acum (dacă nu știți deja) că, comunitatea sceptică și comunitatea New Age sunt ca uleiul și apa: nu se amestecă. În timp ce mă gândeam la acele cărți plictisitoare, unilaterale, de bibliotecă, pe care le aruncasem drept neimportante, mi-am dat seama că au conținut fie o credință completă în New Age, fie o respingere completă sceptică, fără nici o cale de mijloc. Cărțile acelea obositoare au separat lumea în două tabere de credincioși și sceptici în război, fiecare tabără calomniind, cu viclennie sau nu, inteligența, caracterul și valoarea membrilor celeilalte tabere.”

Ca un empirist radical, curios și mistic, fac tot posibilul (în detrimentul apartenenței, pentru că oamenii din ambele tabere tind să se lege din cauza disprețului față de cealaltă parte) să parcurg puntea dintre tabere și să apreciez punctele de vedere oferite de ambele tabere. Dar nu cred că trebuie să alegem doar anumite părți. Dacă faci asta, chiar te-ar putea răni.

Deci, cu o inimă deschisă și o intenție generoasă, vă invit să luați în considerare că nu trebuie să alegem între știință convențională obiectivă, rațiune, date bazate pe dovezi și logică și intuiție mai puțin mainstream și mai subiectivă, inteligență emoțională, moduri somatice de cunoaștere și metode energetice, spirituale sau de vindecare a traumei care te-ar putea face predispus la miracole atunci când medicina convențională nu reușește să te vindece. Aceste două tabere se pot întâlni la mijloc și se pot amplifica reciproc, mai degrabă decât să se împartă în sceptici și mistici care luptă pentru dominație în ceea ce privește cine are dreptate și cine greșește. Dacă scopul tău este un rezultat optim al sănătății, de ce ai vrea să ignori oricare dintre numeroasele medicamente din lume? Dacă nu îți pasă mai mult să ai dreptate decât să fii mai bun, de ce te-ai limita? Ce se întâmplă dacă posibilitățile sunt nelimitate atunci când ne deschidem către o țesătură a medicamentelor lumii, bazate pe cele patru Inteligențe ale întregii noastre sănătăți - inteligența mentală (desigur!), dar și inteligența intuitivă, inteligența somatică și inteligența emoțională?

Am analizat aceste paradoxuri ale vindecării și, de asemenea, cum să dezvolți și să înveți să ai încredere în cele patru inteligențe ale sănătății tale ca un întreg - nu doar inteligența ta mentală, ci și inteligența ta emoțională, inteligența intuitivă și inteligența somatică. De exemplu, luați în considerare aceste paradoxuri:

  • ·       Te poți vindeca, dar nu o poți face singur.
  • ·       Păstrează-ți mintea deschisă, dar nu fi atât de deschis încât să îți cadă creierul.
  • ·       Aveți încredere în intuiția dvs.,  dar urmați știința și aplicați gândirea critică.
  • ·       Crede în magie și miracole, dar evită să te complaci în gândirea magică și negare.
  • ·       Boala ta nu este vina ta, însă călătoria ta de vindecare este responsabilitatea ta.
  • ·     Urmează îndrumarea spirituală dar nu fii niciodată prea sigur că ai linia directă către Dumnezeu.
  • ·       Gândurile tale influențează realitatea însă gândurile tale nu pot controla realitatea.

 

Lissa Rankin, MD, este un doctor în medicină minte-corp, autoarea a 7 cărți, fondatoarea Institutului de Medicină pentru Sănătate Integrativă și o mistică care cercetează remisiunea radicală, medicina bazată pe traume și vindecarea spirituală.

Niciun comentariu: