marți, 21 februarie 2023

Ce spun oamenii de știință

 

Exercițiul fizic, 

un mijloc de întinerire a mușchilor îmbătrâniți

 


Studiul dezvăluie modul în care exercițiile dau ceasul înapoi în mușchii îmbătrâniți.

  • ·     Medicii numesc exercițiul fizic o „polipilulă”, deoarece poate preveni și trata multe dintre bolile cronice care sunt asociate cu îmbătrânirea.
  • ·     Un nou studiu al fibrelor musculare de la șoareci și oameni arată cum exercițiul afectează expresia genelor.
  • ·   Modificările induse de exerciții „reprogramează” expresia epigenetică a fibrelor la o stare mai tinerească.
  • ·      Descoperirile ar putea oferi piste pentru dezvoltarea de medicamente care să imite aceste beneficii la persoanele care nu pot face mișcare.

Cercetările arată că persoanele care fac sport în mod regulat nu numai că își întăresc mușchii, ci își îmbunătățesc starea generală de sănătate, indiferent de cât de târziu în viață încep.

De exemplu, studii recente au demonstrat că exercițiile fizice reduc riscul de boli cardiovasculare, precum și Alzheimer și Parkinson, la persoanele în vârstă.

În schimb, scăderea masei musculare și a forței sunt asociate cu o calitate mai scăzută a vieții și o mortalitate mai mare din toate cauzele.

Ca urmare a capacității sale dovedite de a preveni și a trata mai multe boli cronice la costuri reduse, medicii au numit exercițiul o „polipilulă” fără medicamente, de care poate beneficia aproape oricine.

„Exercitul fizic este cel mai puternic medicament pe care îl avem”, spune dr. Kevin Murach, profesor asistent la Centrul de Cercetare în Știința Exercițiului, Universitatea din Arkansas, Fayetteville.

El crede că exercițiile fizice ar trebui să fie considerate un tratament care îmbunătățește sănătatea, care poate prelungi viața, alături de medicamente și o dietă sănătoasă.

Oamenii de știință speră că o mai bună înțelegere a modului în care exercițiile fizice întineresc mușchii îmbătrâniți la nivel molecular va oferi indicii pentru viitoarele terapii anti-îmbătrânire.

 

Reprogramarea fibrelor musculare

Exercițiul poate întoarce ceasul în fibrele musculare prin promovarea „reprogramării epigenetice” a cromozomilor din nucleele celulelor.

 Epigenetica se referă la modul în care modificările chimice afectează activitatea sau „expresia” genelor. De exemplu, proteinele numite factori de transcripție pot modifica expresia anumitor gene atunci când se leagă de secvențe specifice de ADN.

În 2012, dr. Shinya Yamanaka a împărtășit Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea sa că patru factori de transcripție[1] pot transforma celulele specializate, mature, în celule mai tinere și mai flexibile, numite celule stem pluripotente.

Cei patru factori se numesc Oct3/4, Klf4, Sox2 și Myc sau, pe scurt, OKSM.

Într-un nou studiu ale cărui rezultate apar în The Journal of Physiology, dr. Murach și colegii săi au comparat efectele factorilor OKSM asupra expresiei genelor în fibrele musculare ale șoarecilor care au avut acces la o roată de exerciții și ale șoarecilor care nu au avut acces.

În plus, au comparat efectele factorilor OKSM asupra mușchilor cu efectele unui singur factor de transcripție, Myc. Oamenii de știință au descoperit că exercițiile fizice induc expresia Myc într-o măsură mai mare decât ceilalți trei factori.

Cercetătorii au investigat, de asemenea, modul în care exercițiul fizic a afectat expresia genelor în fibrele musculare atât de la șoareci, cât și de la oameni. Șoarecii aveau 22 de luni, ceea ce echivalează cu o vârstă umană de aproximativ 73 de ani.

Șoarecii din grupul de exerciții au fost liberi să alerge pe o roată neponderată în prima săptămână, apoi, în următoarele 8 săptămâni, oamenii de știință au făcut roata din ce în ce mai grea prin atașarea de greutăți magnetice.

Rezultatele sugerează că exercițiile fizice reprogramează fibrele musculare la o stare mai tinerească prin exprimarea crescută a genelor care produc factorii Yamanaka, în special Myc.

 

Înlocuirea exercițiilor cu supraalimente

Dr. Murach sugerează că descoperirile ar putea duce într-o zi la dezvoltarea unor medicamente care supraalimentează răspunsul la efort al mușchilor la persoanele care sunt țintuite la pat sau a mușchilor astronauților în gravitate zero.

Dar el respinge ideea unei pastile care stimulează expresia lui Myc care înlocuiește nevoia de a mai face mișcare. În primul rând, exercițiile fizice au efecte benefice în întregul corp, nu doar în mușchi.

În plus, Myc a fost asociat cu cancerul, așa că există riscuri inerente în creșterea artificială a expresiei sale.

În lucrarea lor, cercetătorii observă, de asemenea, că medicamentele care câștigă o reputație populară ca „prelungind viața” pot bloca de fapt unele dintre efectele benefice ale exercițiilor asupra mușchilor.

Dr. Murach consideră că:

„Dovezile sugerează că medicamentele care „prelungesc viața”, precum metformina și rapamicina interferează cu beneficiile pozitive ale exercițiilor fizice, în special în mușchii scheletici.”

El a spus că „nu este în afara domeniului posibilității” ca medicamentele să perturbe reprogramarea epigenetică a mușchilor, lucru care în prezent se întâmplă prin exerciții fizice.

 

Exerciții pentru persoanele în vârstă

MNT a cerut fiziologilor de exerciții să recomande cel mai bun tip de exerciții pentru persoanele în vârstă.

Pentru persoanele de peste 70 de ani, aș recomanda cu căldură antrenamente cu impact redus, pentru întregul corp, cu accent pe partea inferioară a corpului și a nucleului”, a sfătuit John C. Loges, fiziolog la eVOLV Strong.

Antrenamentul de rezistență nu este doar potrivit, ci și foarte recomandat pentru cei peste 70 de ani”, a spus el. „Cheia este să începeți lent și să progresați încet, cu consecvență”, a adăugat el.

Mersul este o activitate pe care o recomand, împreună cu antrenamentul de rezistență și mobilitate”, a sfătuit Melissa Hendrix Wogahn, fiziolog la Joy of Active Living, care oferă educație pentru fitness și sănătate pentru adulții în vârstă.

În ceea ce privește frecvența, un adult în vârstă poate merge în fiecare zi, presupunând că nu are contraindicații”, a adăugat ea.

Ea a recomandat antrenament de forță cel puțin două zile pe săptămână și antrenament de mobilitate, inclusiv stretching, în fiecare zi.

 

Limitele studiului

Autorii noului studiu recunosc că acesta a avut unele limitări. De exemplu, tipul de exercițiu, statutul de antrenament, sexul biologic și câțiva alți factori pot afecta modificările expresiei genelor asociate cu exercițiul.

În plus, ei subliniază importanța investigării consecințelor funcționale ale reprogramării epigenetice în mușchiul scheletic.

 

Care sunt unele dintre cele mai bune opțiuni

de echipamente de gimnastică de acasă?

 

Bugetul, spațiul și obiectivele de sănătate pot influența tipul de echipament de exercițiu acasă care se potrivește cel mai bine unei persoane. Este disponibilă o gamă largă de opțiuni, așa că o persoană ar trebui să ia în considerare factorii cei mai importanți pentru ea, înainte de a se angaja la o achiziție.

Este adesea posibil să faci un antrenament complet acasă, iar găsirea de echipamente noi poate ajuta o persoană să-și extindă opțiunile.

            Oricine are o afecțiune care ar reprezenta un risc pentru exerciții fizice mai riscante ar trebui să lucreze cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a ajuta la determinarea unui regim de exerciții fizice sigur, în special dacă nu participă deja la o activitate fizică regulată.

Oamenii pot folosi apoi videoclipuri și aplicații online pentru a adăuga varietate, pentru a-și susține progresul și pentru a-i ajuta să-și mențină forma corectă.

Iată diferite tipuri de echipamente de gimnastică pentru acasă, pe care o persoană le poate folosi pentru o gamă variată de antrenamente.

  • ·       Minge de echilibru sau de stabilitate: cunoscută și sub numele de minge elvețiană, această minge de cauciuc supradimensionată se poate folosi ca un scaun care se mișcă. O persoană l-ar putea folosi pentru exerciții precum fandarea pe perete sau abdomenul.
  • ·       Ganterele: acestea vin în diferite greutăți pentru a ajuta la antrenamentul de rezistență.
  • ·       Kettlebell: această alternativă de gantere este o minge cântărită cu un mâner rotunjit.
  • ·     Benzi de rezistență: aceste benzi elastice sunt, de asemenea, o alternativă la gantere. O persoană le poate folosi pentru a întări diferite părți ale corpului, inclusiv brațele și picioarele.
  • ·    Aparat de vâslit: acest aparat mare ajută o persoană să imite vâsletul pentru a întări mai multe grupuri musculare, inclusiv pe cele din spate, picioare și fese.
  • ·       Bicicleta staționară: bicicletele staționare oferă o modalitate cu impact redus de a întări picioarele și fesele și de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
  • ·     Banda de alergare: o persoană poate folosi acest echipament pentru a merge sau a alerga acasă. Unele modele oferă o înclinație reglabilă pentru a îmbunătăți antrenamentul picioarelor și feselor.
  • ·    Covorașul de exerciții: aceste covorașe sunt pătrate sau dreptunghiulare și adesea mai mari decât un covoraș de yoga obișnuit.

Opțiunile de mai sus sunt doar câteva exemple de echipamente care pot ajuta o persoană să atingă și să mențină diverse obiective de fitness acasă.

 

Articol publicat în Medical News Today,

de James Kingsland, pe 24.01.2023

 



[1] În biologia moleculară, un factor de transcripție (TF) (sau factor de legare la ADN specific secvenței) este o proteină care controlează rata de transcripție a informațiilor genetice de la ADN la ARN mesager, prin legarea la o anumită secvență de ADN. Funcția TF-urilor este de a regla - porni și opri - genele pentru a se asigura că acestea sunt exprimate în celulele dorite la momentul potrivit și în cantitatea potrivită pe toată durata vieții celulei și a organismului. Grupurile de TF funcționează în mod coordonat pentru a direcționa diviziunea celulară, creșterea celulelor și moartea celulelor de-a lungul vieții; migrarea și organizarea celulelor (planul corporal) în timpul dezvoltării embrionare; și intermitent ca răspuns la semnale din exteriorul celulei, cum ar fi un hormon. Există 1500-1600 de TF în genomul uman. Factorii de transcripție sunt membrii ai proteomului, precum și ai regulomului.

 

 

Niciun comentariu: