marți, 3 ianuarie 2023

Ce spun oamenii de știință!

Compuși găsiți în cartofi și în roșii

pot duce la noi medicamente

 


  • Multe tipuri de cancer sunt tratabile, în special dacă sunt detectate devreme, dar există puține opțiuni de tratament pentru anumite forme de cancer.
  • Căutarea de noi tratamente împotriva cancerului înseamnă că cercetătorii caută noi compuși de testat care ar putea avea proprietăți anticancerigene.
  •  Într-o analiză recentă, oamenii de știință au examinat potențialul de tratament al cancerului în glicoalcaloizi, un compus găsit în plantele de Nuambra de noapte (Kalanchoe Gastonis-Bonnieri).
Ratele deceselor cauzate de cancer au scăzut în ultimele decenii, dar cazurile de cancer au crescut în general.

Ca parte a procesului de diagnosticare, secvențierea genomilor cancerului i-a ajutat pe oamenii de știință să descopere patologia cancerului și să identifice potențiale modalități de a-l trata.

Cu toate acestea, nenumărate mutații și mecanisme care cauzează cancer depășesc numărul de tratamente cunoscute, așa cum se evidențiază într-un articol din 2020 publicat în publicația „Nature”.

Pentru a valorifica informațiile pe care le avem despre modul în care funcționează diferitele tipuri de cancer, sunt necesare tratamente mai direcționate pentru a îmbunătăți rezultatele pentru persoanele diagnosticate cu cancer.

Unele dintre aceste noi tratamente sunt derivate din compuși vegetali. Un astfel de grup de compuși, cunoscuți sub denumirea de glicoalcaloizi, se găsește în familia nuambrei de noapte și este în prezent în centrul cercetărilor considerabile.

Mecanismul prin care glicoalcaloizii ar putea fi utilizați pentru a ținti celulele canceroase este subiectul unui nou studiu, care a fost revizuit de un grup de oameni de știință din Polonia și publicat în Frontiers in Pharmacology.

Autorul principal al studiului Magdalena Winkiel, candidat la doctorat la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, Polonia, a declarat într-un comunicat de presă:

„Oamenii de știință din întreaga lume încă caută medicamente [care] vor fi letale pentru celulele canceroase, dar în același timp sigure pentru celulele sănătoase. Nu este ușor, în ciuda progreselor în medicină și a dezvoltării puternice a tehnicilor moderne de tratament. De aceea ar merita să revenim la plantele medicinale care au fost folosite cu ani în urmă cu succes în tratarea diferitelor afecțiuni. Cred că merită să le reexaminăm proprietățile și poate să le redescoperim potențialul.”

 

Medicamente pentru cancer derivate din plante

Cercetătorii caută adesea noi medicamente pentru cancer studiind compușii creați de plante și ciuperci.

În natură, acești compuși ajută la alungarea prădătorilor, deoarece posedă un anumit grad de toxicitate. De exemplu, multe antibiotice au fost descoperite pentru prima dată în ciuperci.

Taxolul (nume generic: paclitaxel) este probabil cel mai cunoscut tratament pentru cancer derivat din plante. Paclitaxelul a fost derivat dintr-un compus descoperit în scoarța arborelui de tisa din Pacific în anii 1960.

Aprobat pentru prima dată pentru a trata cancerul ovarian și de sân de Food and Drug Administration (FDA) în anii 1990, paclitaxel este acum utilizat pentru a trata numeroase tipuri de cancer.

Astăzi, medicamentul este inclus în lista Organizației Mondiale a Sănătății „Medicamente esențiale”, o listă cu cele mai importante medicamente necesare pentru a susține un sistem de sănătate de bază.

 

Provocarea de a folosi compuși pe bază de plante pentru a trata cancerul

Medicul Sherif El-Khamisy, director și decan asociat al Școlii de Farmacie și Științe Medicale de la Universitatea din Bradford, Regatul Unit, a declarat pentru Medical News Today că cele mai mari provocări în dezvoltarea medicamentelor pentru cancer din compuși derivați din plante sunt reducerea toxicității și țintirea mai precisă asupra tumorii.

„Am pus o substanță chimică pe compuși pentru a-i face non-toxici”, a explicat dr. El-Khamisy.

„Și apoi acel compus este scindat pe măsură ce este îndepărtat de o proteină secretată de celulele canceroase – și apoi devin activate odată ce ajung la locurile tumorii.”

Totuși, dr. El-Khamisy a remarcat că există multe speranțe pentru tratamentele anticancer derivate din compuși vegetali.

„Unul dintre beneficii este că s-a dovedit deja a fi foarte utile”, a spus el. „Nu trebuie să le sintetizăm – trebuie doar să modificăm chimia pentru a le face fie mai specifice, fie mai puțin toxice.”

 

Cum vizează glicoalcaloizii celulele canceroase

Glicoalcaloizii au un efect inhibitor puternic asupra creșterii celulelor canceroase, despre care se crede că este condusă de mecanisme care provoacă moartea celulei prin apoptoză.

Pentru studiul de față, cercetătorii au analizat studiile care au analizat proprietățile anticancerigene ale plantelor precum roșiile și cartofii, care se găsesc în familia nuambrei de noapte. Ei au studiat următorii glicoalcaloizi și extractele lor:

  1.  solanină
  2.  chaconina
  3.  solasonina
  4.  solamargin
  5.  tomatina



Analiza demonstrează că, compușii glicoalcaloizi vizează numeroase căi celulare, care ar putea fi utilizate pentru a viza mecanisme specifice în celulele canceroase.

Potrivit cercetătorilor, compușii glicoalcaloizi ar putea fi utilizați împreună cu alte tratamente împotriva cancerului, pentru a extinde domeniul de aplicare al eficacității lor.

 

Noi domenii de studiu în cercetarea cancerului

Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces din lume, iar cercetările privind tratamentele eficiente sunt în curs de desfășurare.

În ciuda descoperirilor promițătoare ale compușilor glicoalcaloizi, mecanismele exacte prin care aceștia vizează și tratează celulele canceroase nu sunt pe deplin înțelese.

Cercetătorii au cerut astfel mai multe studii care ar putea „explora terapii noi pentru cancer, mai selective și mai puțin toxice sau să îmbunătățească eficacitatea metodelor de tratament aplicate”.

Dr. Charles Evans, manager în cadrul cercetărilor despre cancer din UK a declarat pentru MNT:

„Este important de subliniat că mulți dintre acești compuși nu vor fi adecvați ca medicamente, fie pentru că nu sunt suficient de eficienți, fie pentru că nu sunt suficient de siguri pentru a fi administrați oamenilor. Este vital să explorăm toate căile posibile pentru a descoperi noi tratamente, motiv pentru care este esențial ca cercetătorii să investigheze aceste substanțe chimice pentru a vedea dacă au potențialul de a deveni noi medicamente.”

Dr. Evans a adăugat că speră că acestei compuși derivați din plante s-ar putea dovedi într-o zi utili pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru cancer.

„Plantele produc o gamă uriașă și diversă de substanțe chimice interesante și puțin studiate”, a spus el.

„Unele dintre aceste substanțe chimice au efecte anticancerigene atunci când sunt testate în laborator, iar unele, cum ar fi Taxol, au devenit chiar medicamente pe care le folosim astăzi în tratamentul cancerului.”

 

Un material publicat în Medical News Today, 
08.12.2022

Niciun comentariu: