luni, 2 ianuarie 2023

Poftă bună!

 

Copănele la cuptor 

cu garnitură de conopidă la cuptor


A doua zi din noul an m-a inspirat să experimentez o rețetă pe care o descoperisem mai demult, dar de care nu avusesem timp.

Am pornit de la ideea de a face conopidă la cuptor. Rețeta prevedea și un sos, pe care l-am făcut într-o cantitate mai mare decât recomanda rețeta și atunci am scos repede de la congelator niște copănele ce aveau o altă destinație, dar s-au transformat în această seară într-o friptură. 

Așadar, am început cu partea întâi: conopida.

Am pus la fiert apă cu sare și frunze de dafin, iar apoi am adăugat conopida, fără acele părți de la cotor, cu frunze. Am lăsat să fiarbă cca. 15 minute.

Între timp am pregătit sosul din: 4 linguri de muștar, 7 căței de usturoi, zeamă de la o jumătate de lămâie, sare, piper și ochiometric ulei de măsline,  pe care le-am mixat în mixerul mic, fiind o cantitate prea mică pentru robotul mare de bucătărie.  Am uitat să menționez că am adăugat și un albuș rămas prin frigider de la rețeta de salată boeuf.  


 După ce am scos și am scurs puțin conopida, am așezat-o în tava pregătită cu foaie de copt și am început să o ung cu o pensulă de bucătărie pe toate părțile.  


Am dat-o în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, timp de 30 de minute.

Pentru că îmi rămăsese o grămadă de sos, mi-a venit ideea să dezgheț forțat cele 4 copănele ce le luasem cu un alt scop, le-am pus la fiert cu mirodenii cca 30 de minute, cât a stat conopida la cuptor. În apă am adăugat sare, iar după ce am adunat spuma am adăugat câteva boabe de piper, 2 foi de dafin, 3 cuișoare, puțin rozmarin și puțin cimbru. 


După cele 30 de minute am scos conopida și am pregătit copănelele, ungându-le cu același sos de muștar. am adăugat și din apa în care au fiert, am acoperit cu o folie de bucătărie și am dat-o la foc, la 220 de grade, pentru 20 de minute. Apoi am scos folia, am stropit-o generos cu vin roșu și am mai lăsat-o 10 minute. Între timp am mai pregătit un mujdei de ustuoi. Am frecat în mojar 5 căței de usturoi, zdrobiți în prealabil, cu ulei de măsline pus treptat, cam 2 linguri, sare și piper. La final am adăugat zeama de la jumătate de lămâie. 

Când au fost toate gata am testat și ne-am bucurat de un experiment reușit, ce se cere repetat. 

Niciun comentariu: