duminică, 21 august 2022

 Festivalul Concurs de Muzică Corală Laică și Religioasă

„Gheorghe Cucu”

ediția a XVIII-a

Vaslui

  



      În această seară am avut marea bucurie spirituală de a petrece circa 3 ore în acordurile unei muzici aparte, menită să înalțe sufletul. Cea care a făcut prezentarea și a introdus fiecare moment a fost binecunoscuta Marina Alămășan, cea care a fost de atâtea ori prezentă pe scenele din Vaslui, în calitate de prezentator a diverselor festivaluri organizate aici.  

    Așa cum a luat cuvântul PSI Ignatie, episcopul Hușilor, în deschiderea acestui regal muzical, făcând referire la muzica lui Arvo Part, citând din acesta: „ ,,Cum să umpli tăcerea care va veni cu sunete vrednice de tăcerea care premerge?…tăcerea este întotdeauna mai desăvârșită decât muzica. E de ajuns să învățăm să o ascultăm’’ ”, așa am simțit și eu la finalul acestei seri, că tăcerea este un diamant al sufletului, ce nu se cucerește foarte ușor.

    Interesant a fost testul de 2 minute și 38 de secunde, în care am ascultat compoziția pentru Alina, a lui Arvo Part, un sunet de clopote pe diverse tonalități, la finalul căruia ne-a spus că cei care au rezistat aceste 2 minute și ceva sunt pregătiți să petreacă timpul în tăcere, iar ceilalți nu pot să o asculte. 

    În deschidere, Corala „Fantasia” ne-a introdus în atmosfera acestei seri, prin piese cunoscute ale genului laic. Un grup tânăr, format din adolescenți și copii, ai orașului Vaslui, ce au cucerit de-a lungul timpului multe premii, sub îndrumarea dirijorului Vasile Negură.

   



 În continuarea lor a fost Corul „Doxologia” a Catedralei episcopale „Sf Treime”

din Baia Mare, câștigătorul trofeului acestui festival, desfășurat în cursul zilei de ieri. Corul este mixt și este dirijat de prof dr. Cosmin Lauran.

   





 Grupul psaltic „Sf Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopiei Huși a adus în atenția audienței o suită de cântări corale religioase. Dirijorul corului Cosmin-Vlăduț Mironescu ne-a adus în atenție și pe juniorii coralei, ce au adus un aer proaspăt a viitorului acestei corale. 




    A urmat „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii  de Stat Moldova, Iași, dirijat de doamna Taga-Radu Consuela Marcela. alături de acest cor mixt am revenit la muzica corală laică, ce a fost o forță a acestei seri. 




   



 Ca un preambul al finalului acestei seri, tânărul băcăuan, de 16 ani, proaspăt licean, a ținut un micro-recital, de 3 piese, de factură coral-religioasă, dar și laică. Pe numele său Denis Voicu, are o voce puternică și sunt sigură că își va împlini visul de a cânta într-o zi împreuna cu, corul Patriarhiei, sub îndrumarea arhidiaconului Mihail Bucă, pe care îl admiră din copilărie.  

    





Și cum nu se putea altfel, încheierea a fost triumfală, alături de Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române. Deși îl știam din transmisiile live din cadrul emisiunilor live ale televiziunii Trinitas, din timpul Sfintelor Liturghii, nu am putut să nu simt fior de tresărire a sufletului la acordurile acestui grup și a marelui dirijor și vocal arh.diacon Mihail Bucă. 





    Am să las câteva momente din acest recital de final




https://www.facebook.com/608642422/videos/pcb.10158937286507423/615748926579866

https://www.facebook.com/608642422/videos/pcb.10158937286507423/475098460765019

https://youtu.be/nkI7SkJKJPY





iar ca și bucurie spre încântarea celor ce vor să descopere mai mult, vă las un link al Episcopiei Hușilor, ce a transmis acest eveniment. 

https://fb.watch/f2kWkZtouW/ 



Niciun comentariu: