joi, 28 iulie 2022

Ce spun oamenii de știință

 

8 Suplimente de Top pentru Vegetarieni și Vegani

Un articol scris de Meredith Worthington, Ph.D. 

 

O dietă vegană exclude toate carnea și produsele de origine animală (carne, pasăre, pește, fructe de mare, lactate și ouă), în timp ce o dietă vegetariană exclude carnea de animal, carnea de pasăre, peștele și fructele de mare. Cu toate acestea, există câteva variații ale unei diete vegetariene care depind de alegerea de a mânca sau a exclude ouă, lactate și pește.



Unele vitamine și nutrienți se găsesc în cantități abundente în carne, pasăre și pește, dar nu și în alimentele pe bază de plante (cu excepția cazului în care au fost „fortificate”, adică au fost adăugați nutrienți). Din acest motiv, dietele vegetariene sau vegane pot să nu îndeplinească toate cerințele zilnice de nutrienți, iar suplimentele pot fi necesare. Acest lucru poate apărea cu vitaminele B-12 și D, fier, zinc, calciu, iod, acizi grași omega-3 cu lanț lung și, eventual, proteine.

Mai jos sunt strategii pentru satisfacerea cerințelor zilnice de nutrienți prin modificări sau suplimente alimentare și modalități de a găsi suplimente care nu conțin ingrediente inacceptabile pentru persoanele care urmează diete vegetariene sau vegane.

 

Vitamina B-12

Vitamina B-12 se găsește cel mai abundent în carne, păsări și pește. Deși cerealele, laptele și iaurturile care sunt îmbogățite cu B-12 pot furniza suficient B-12 pentru vegetarieni, alimentele nefortificate, pe bază de plante, nu sunt în general surse bune. În consecință, persoanele care sunt strict vegetariene sau vegane ar putea avea nevoie să suplimenteze cu vitamina B-12. Un studiu de 3 luni între vegani și vegetarieni cu deficiență marginală de B-12 a arătat că suplimentarea cu 50 mcg de B-12 sublingual pe zi sau 2.000 mcg pe săptămână ar putea restabili nivelurile adecvate de B-12.

Rețineți că B-12 va fi absorbit la fel de bine ca și dintr-un comprimat oral ca și comprimatele sublinguale, iar tabletele sublinguale și alte forme de specialitate conțin adesea înlocuitori de zahăr care pot provoca gaze, balonare sau diaree.

 

Fier

Majoritatea oamenilor își pot îndeplini necesarul zilnic de nutrienți pentru fier mâncând alimente precum carnea, păsările de curte și peștele, precum și fructele uscate, cerealele și legumele cu frunze verzi. Cu toate acestea, deoarece fierul din surse vegetale este absorbit pe jumătate, la fel ca cel din surse animale, vegetarienii sau veganii stricți pot avea nevoie să consume aproape de două ori mai mult fier din alimentele lor, decât alți oameni, iar acest lucru poate fi greu de obținut doar din alimente.

Fiți conștienți de faptul că suplimentarea cu fier poate provoca constipație, greață, diaree, eroziuni ale stomacului și ulcere, așa că este o idee bună să vă verificați nivelul hemoglobinei și feritinei înainte de a începe un supliment de fier.

 

Zinc

Compușii numiți fitați apar în leguminoase și cereale și pot interfera cu absorbția zincului. În consecință, vegetarienii și veganii pot necesita până la 50% mai mult din DZR pentru zinc decât ne-vegetarienii. RDA de zinc pentru adulți este de 11 mg pentru bărbați și 8 mg pentru majoritatea femeilor (femeile care sunt însărcinate sau care alăptează au nevoie de mai mult), astfel încât bărbații și femeile care urmează o dietă vegetariană sau vegană ar putea avea nevoie de aproape 17 mg și, respectiv, 12 mg pe zi. , dacă se obține exclusiv din alimente.

Din fericire, o dietă vegetariană sau vegană bine planificată, care include surse alimentare bune de zinc și include pași pentru reducerea aportului de fitat, ar trebui să fie suficientă pentru a îndeplini cerințele de zinc. Alimentele bogate în zinc includ: soia, nucile, semințele și cerealele fortificate (Saunders, Med J Aust 2013). Deși leguminoasele, care sunt o sursă importantă de zinc, conțin și fitați, se pot lua unele măsuri pentru a reduce fitații din aceste alimente. De exemplu, înmuierea legumelor înainte de gătit poate ajuta la reducerea cantității de fitat din aceste alimente. S-a descoperit că fasolea conservată are niveluri de fitat cu 70% până la 90% mai mici decât cele găsite în fasolea uscată. Cu toate acestea, fiți conștienți de faptul că înmuierea orezului și a altor cereale poate scădea nivelul de fitat, dar poate reduce și nivelul de zinc cu până la 30% (Lestienne, Food Chem 2005).

Dacă trebuie să luați suplimente de zinc pe termen lung pentru a vă satisface cerințele zilnice de nutrienți, este, în general, recomandabil să luați cupru și în doză de 1 până la 3 mg pe zi, deoarece aportul excesiv de zinc poate interfera cu absorbția cuprului, conducând la deficit de cupru. Consultați recenzia noastră despre zinc pentru suplimentele de zinc aprobate de ConsumerLab care sunt potrivite pentru vegani și vegetarieni.

 

Calciu

În timp ce calciul poate fi obținut din diferite alimente prietenoase pentru vegetarieni și vegani, inclusiv soia, fasolea albă și tofu, unele cercetări au descoperit că dietele vegane sunt asociate cu un aport inadecvat de calciu (Clarys, Nutrients 2014). Un alt studiu a constatat că femeile de vârstă mijlocie și mai în vârstă (dar nu bărbații) care au urmat o dietă vegană și nu au luat suplimente de calciu și vitamina D au avut un risc de trei ori mai mare de fractură de șold în comparație cu non-vegetarienii.

În consecință, pentru veganii (sau vegetarieni) al căror aport alimentar de calciu nu este adecvat (DZR de calciu pentru adulți este de 1.000 mg zilnic pentru femei până la 50 de ani și bărbați până la 70 de ani și 1.200 mg zilnic pentru bărbați și femei în vârstă), ar putea este o idee bună să suplimentezi cu o cantitate moderată de calciu, dar nu mai mult de 300 până la 500 mg per porție.

 

Vitamina D

În timp ce vitamina D adecvată poate fi adesea obținută prin simpla expunere la soare, factori precum pigmentarea pielii, acoperirea cu îmbrăcăminte, utilizarea cremei solare, vârsta și locația unui individ, pot afecta producerea de vitamina D prin piele. Unele cercetări au descoperit că respectarea unei diete vegane sau vegetariene care nu include suplimente de vitamina D sau alimente fortificate este asociată cu un aport scăzut de vitamina D și niveluri scăzute de vitamina D în sânge (Craig, J Am Diet Assoc 2009). În consecință, suplimentele de vitamina D pot fi necesare pentru unele persoane.

Vitamina D poate fi găsită în suplimentele alimentare sub formă D2 sau D3. Oricare dintre forme pot crește nivelul de vitamina D din sânge, deși unele cercetări, dar nu toate, sugerează că vitamina D3 poate fi mai eficientă. Forma D2 poate provoca, de asemenea, rezultate eronat scăzute ale testelor de sânge ale vitaminei D. Din aceste motive, dacă trebuie să luați un supliment de vitamina D, pare prudent să utilizați forma D3.

Fiți conștienți de faptul că vitamina D3 din suplimente este adesea sintetizată din lanolină (o sursă animală) și vândută în capsule făcute din gelatină (tot din animale) și, prin urmare, este posibil să nu fie potrivită pentru vegani. Cu toate acestea, unele suplimente de vitamina D3 conțin D3 din lichen, care este prietenos cu veganul, deși poate fi mai scump.

 

Acizi grasi omega-3

Singurul tip de acizi grași omega-3 care este considerat esențial este ALA (acidul alfa-linolenic), iar veganii și vegetarienii tind să primească cantități suficiente, deoarece se găsește în uleiurile din semințe, cum ar fi uleiul de in.

Deși nu sunt considerați esențiali, alți doi acizi grași omega-3, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), sunt în general obținuți din uleiuri din surse marine, cum ar fi pește, krill și alge. Acestea pot avea beneficii datorită proprietăților lor antiinflamatorii. Vegetarienii tind să consume cantități limitate de EPA (<5 mg pe zi) și DHA dacă ouăle sunt excluse din dietă (Davis, Am J Clin Nutr 2003).


Iod

Iodul este necesar pentru buna funcționare a glandei tiroide, care reglează metabolismul în corpul nostru, și este, de asemenea, necesar pentru dezvoltarea normală a creierului la copii în timpul sarcinii și sugarului. Peștele și alte fructe de mare sunt surse bune de iod. Din fericire, la fel sunt și algele marine, cum ar fi varecul și sarea iodată.

Doar fiți conștienți de faptul că, dacă utilizați alge ca sursă de iod, se absoarbe doar aproximativ jumătate din cantitatea de iod din alge decât dintr-un supliment de iod care conține iodură de potasiu. De asemenea, rețineți că majoritatea sărurilor de specialitate nu sunt iodate.

Vedeți cantitățile de iod pe care le-am găsit în alge și alte produse cu alge marine - dar notați și cantitățile de metale grele toxice pe care le-am găsit.

 

Proteină

Atât vegetarienii, cât și veganii (inclusiv cei care sunt sportivi) pot satisface cerințele proteice cu proteine ​​vegetale. Cu toate acestea, nevoile de proteine ​​ar putea fi ceva mai mari pentru vegetarieni sau vegani a căror sursă principală de proteine ​​alimentare sunt cele care sunt mai puțin bine digerate, cum ar fi unele cereale (porumb, ovăz sau orez) și leguminoase (Craig, J Am Diet Assoc 2009). Pentru aceste persoane, un supliment proteic poate fi benefic.

Deși multe suplimente proteice se bazează pe proteine ​​din zer și cazeină, care sunt derivate din lapte și nu sunt potrivite pentru vegani și unii vegetarieni, proteinele pe bază de plante precum soia, orezul, mazărea și cânepa pot fi alegeri bune.

Niciun comentariu: