luni, 1 august 2016

Rapane, midii, calcan, chefal, biban de mare, păstrăv de mare



Cherhanaua din Vamă



Acum două veri am fost invitați de o familie în Vama Veche să testăm adevărata bucătărie cu specific pescăresc, de pe litoral.
Ajunși acolo, ne-a surprins plăcut aspectul rustic, cu stuf și bănci de lemn. La 200 m, mai spre stânci este și o cherhana mai elegantă, dar nu știu dacă are o bucătărie la fel de gustoasă.




Atunci am testat borșul pescăresc, midiile și rapanele, la recomandarea prietenilor. Rapanele nu au fost pe gustul meu atunci, dar midiile au fost excelente. Borșul a fost super. A fost pentru a doua oară când am mâncat un borș făcut ca la mama lui acasă. Prima oară am fost în Sulina, la o masă organizată de primar și în care am mâncat un borș și un pește fără oase, care m-a lăsat fără grai.

Anul acesta am fost deja de două ori acolo. A doua oară mi-a venit ideea să scriu și ceva despre această locație și am făcut câteva fotografii.

Ne-am pornit cu trei mașini dinspre Eforie Nord spre Vama Veche. Am fost cap de coloană pentru că știam drumul de la prietenii noștri și înainte de a intra în vamă se face un drum la stânga spre faleză, unde este și camping-ul de rulote.




Am lăsat mașina în parcare și ne-am coborât spre faleză.  






Primul detaliu plăcut este ușa la care se fotografiază toți cei care tranzitează această zonă.






În funcție de ora la care ajungi, găsești sau nu locuri la mese. Am avut noroc de am găsit masă pe partea cu marea, dar nu am mai prins borșul pescăresc. 



Ospătarul ne-a spus că e primul care se termină plus un sortiment de pește, pe care nu l-am reținut.



Meniul cuprinde o folie cu o foaie față-verso. Pe față sunt sortimentele de pește pe care îl poți servi, iar pe verso sunt sortimentele de băuturi. De reținut că e recomandat să bei un nectar adus din Bulgaria și care este delicios. Este îmbuteliat la sticlă de jumătate de litru și este de piersici sau caise.




Prima oară am ales biban de mare și chefal, noi doi, iar prietenii păstrăv de mare. Delicios! Doar că atunci nu am fost inspirată să fotografiez.



rapane
A doua oară am comandat rapane și midii ca antreu, plus niște icre care au venit cam la final, fiind foarte aglomerat. Dar foarte gustoase toate și mai ales icrele care se vede că erau naturale și făcute din peștele care sfârâia pe plite.
midii


Ca fel principal, noi  am servit un chefal de mare și rechin prietenii noștri, ambele variante cu legume pe grătar. Un deliciu culinar! Am asezonat cu sos de usturoi și cu sos de ardei iute și suc de roșii.






Cu burțile pline și încântați de masa servită am coborît la plajă.








După trei ore petrecute în Vamă, am mers o fugă, la un km distanță, la granița cu Bulgaria. 







Am trecut vama și am mers la magazinul din vamă, unde am găsit în prima tură și nectarul de la Cherhana, plus multe dulciuri care erau mai ieftine ca la noi. A doua oară nu am mai nimerit nectarul dar am luat un suc de vișine, tot bulgăresc, foarte gustos.
Vă recomand să luați  măcar o dată masa la Cherhana. Nu o să regretați!





Plitele pe care sfârâie peștele și legumele

 

 

mare la vama veche






Niciun comentariu: