Cherhanaua din Vamă
Acum două veri am
fost invitați de o familie în Vama Veche să testăm adevărata bucătărie cu
specific pescăresc, de pe litoral.
Ajunși acolo,
ne-a surprins plăcut aspectul rustic, cu stuf și bănci de lemn. La 200 m, mai
spre stânci este și o cherhana mai elegantă, dar nu știu dacă are o bucătărie
la fel de gustoasă.
Atunci am testat
borșul pescăresc, midiile și rapanele, la recomandarea prietenilor. Rapanele nu
au fost pe gustul meu atunci, dar midiile au fost excelente. Borșul a fost
super. A fost pentru a doua oară când am mâncat un borș făcut ca la mama lui
acasă. Prima oară am fost în Sulina, la o masă organizată de primar și în care
am mâncat un borș și un pește fără oase, care m-a lăsat fără grai.
Anul acesta am
fost deja de două ori acolo. A doua oară mi-a venit ideea să scriu și ceva
despre această locație și am făcut câteva fotografii.
Ne-am pornit cu
trei mașini dinspre Eforie Nord spre Vama Veche. Am fost cap de coloană pentru
că știam drumul de la prietenii noștri și înainte de a intra în vamă se face un
drum la stânga spre faleză, unde este și camping-ul de rulote.
Am lăsat mașina
în parcare și ne-am coborât spre faleză.
Primul detaliu plăcut este ușa la care se fotografiază toți cei care
tranzitează această zonă.
În funcție de ora la care ajungi, găsești sau nu
locuri la mese. Am avut noroc de am găsit masă pe partea cu marea, dar nu am
mai prins borșul pescăresc.
Ospătarul ne-a spus că e primul care se termină
plus un sortiment de pește, pe care nu l-am reținut.
Meniul cuprinde o
folie cu o foaie față-verso. Pe față sunt sortimentele de pește pe care îl poți
servi, iar pe verso sunt sortimentele de băuturi. De reținut că e recomandat să
bei un nectar adus din Bulgaria și care este delicios. Este îmbuteliat la
sticlă de jumătate de litru și este de piersici sau caise.
Prima oară am ales biban de mare și chefal, noi doi, iar prietenii păstrăv de mare. Delicios! Doar că atunci nu am fost inspirată să fotografiez.
rapane |
A doua oară am
comandat rapane și midii ca antreu, plus niște icre care au venit cam la final,
fiind foarte aglomerat. Dar foarte gustoase toate și mai ales icrele care se
vede că erau naturale și făcute din peștele care sfârâia pe plite.
midii |
Ca fel principal,
noi am servit un chefal de mare și
rechin prietenii noștri, ambele variante cu legume pe grătar. Un deliciu
culinar! Am asezonat cu sos de usturoi și cu sos de ardei iute și suc de roșii.
Cu burțile pline
și încântați de masa servită am coborît la plajă.
După trei ore
petrecute în Vamă, am mers o fugă, la un km distanță, la granița cu Bulgaria.
Am trecut vama și am mers la magazinul din vamă, unde am găsit în prima tură și
nectarul de la Cherhana, plus multe dulciuri care erau mai ieftine ca la noi. A
doua oară nu am mai nimerit nectarul dar am luat un suc de vișine, tot
bulgăresc, foarte gustos.
Vă recomand să
luați măcar o dată masa la Cherhana. Nu o să regretați!
Plitele pe care sfârâie peștele și legumele |
mare la vama veche
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu