duminică, 21 martie 2021

Pleurotus sau burtă?

 Ciorba de ciuperci ce concurează cu cea de burtă


De vreo doi ani de zile am descoperit o variantă de ciorbă vegană, chiar raw aș putea spune. E atât de simplu de preparat, e foarte consistentă, dar și gustoasă. Nu mai vorbesc de proprietățile ingredientelor și indicile glicemic scăzut.

La început am fost sceptică, dar am zis să o testez. M-am îndrăgostit de ea!

Este supranumită ciorba falsă de burtă. De ce? Pentru că atunci când tai ciupercile pleurotus, textura e asemănătoare cu cea a burtei.

Cum o prepar eu?

Iau o tavă de ciuperci pleurotus, o clătesc și o tai pe lățime, obținând fâșii înguste și lungi.



Peste ele pun 4-5 câței de usturoi zdrobiți, sau tocați la cuțit, 1 linguriță de turmeric, 1 praf de sare, 2 linguri de ulei de măsline și o jumătate de lămâie (dacă e mai mare), sau chiar o lime întreagă. 

Le las de seara până dimineața la macerat. Se recomandă să le mai întorci o dată la 3 ore, dar cum noaptea dorm, nu prea fac acest lucru.




A doua zi, pe la ora prânzului, iau o pungă de caju (200-250 grame) o sfărâm la robot cât mai fin cu putință. Între timp dau în clocot cam 1 - 1,5 l de apă. Depinde cât de densă vrei să obții ciorba la final. 



Când apa clocotește pun caju și mai trag 1-2 clocote, apoi sting și mai las 4-5 minute ca să iasă grăsimea din caju, amestecând cu lingura ca să se împrăștie tot acel praf. El inițial se adună ca un cocoloș. 





Apoi vărs tot conținutul peste ciuperci. De preferință se toacă un gogoșar acrit, dar dacă chiar ții regim poate fi și unul proaspăt. O reglez de sare, de oțet dacă este cazul, piper, și dacă mai simt nevoia de turmeric mai adaug. 





La final iese un preparat demențial, pe care îl mănânci fără să respiri.




Ce beneficii are această ciorbă vegană?

În primul rând, ciupercile pleurotus sunt pline în substanțe nutritive, ce ajută la întărirea sistemului imunitar, având efect antibacterian și antioxidant. 

Pentru un ficat obosit este un  bun protector al acestuia, prin conținutul de β- Glucan, fenoli și vitamina C, ce intensifică activitatea enzimelor antioxidante. Totodată reduce procesele de îmbătrânire celulară, fiind un bun remediu pentru bolile degenerative ale îmbătrănirii. Prin stimularea receptorilor de la nivelul ficatului reușește să reducă și nivelul colesterolului „rău” sau LDL. 

Poate juca un rol important și la nivel de reglare a indicelui glicemic. Conform unui studiu clinic publicat în 2013, după trei luni de consum regulat al acestor ciuperci de către pacienții diabetici s-a observat o îmbunătățire a statusului glicemic și a presiunii sangvine. 

Totuși, ca orice aliment bun, consumat în cantități excesive, fără un regim alimentar variat, pot interveni și unele probleme la nivel digestiv. Așadar măsura e bună în tot și în toate. 

Apoi avem usturoiul, un puternic antibiotic natural, ce susține corpul în fortificarea sistemului imunitar. Are proprietăți antiinflamatoare, de reglare a tensiunii, chiar de protejare a ficatului.

Turmericul este aliatul meu în orice fel de mâncare, chiar și în salate, în starea sa crudă. E condimentul meu preferat și l-aș folosi și în deserturi, dacă aș descoperi o variantă vegană și săracă în calorii.

Per total, obținem o masă sățioasă, plină de vitamine, antioxidanți, dar și cu un indice glicemic scăzut. 

 




Niciun comentariu: